У музейній кімнаті села Старики виступили митці Сергій Шум та Олександр Гончаренко

У музейній кімнаті сільського побуту села Старики 20 липня відбулася творча зустріч із митцями, присвячена Дню етнографа (17 липня) та Дню Української Державності (28 липня).
Зустріч розпочалася з екскурсії музейною кімнатою та ознайомленням із цінними експонатами. Історичну мандрівку провела Надія Васянович. Жінка проживає у селі Старики. Вона ініціювала створення музейної кімнати та продовжує нею опікуватися на громадських засадах, а допомагають їй в усьому подруги-односельчанки та небайдужі люди, які прагнуть зберегти і відродити культурну та звичаєву спадщину наших пращурів.
Розпочав творчу частину заходу місцевий поет Анатолій Пантус, який декламував власні вірші на патріотичну тематику.


Затим перед глядачами виступили митці з Києва. Козак Сергій Шум розповів багато цікавого про рух українського сучасного козацтва, про національно-патріотичне виховання дітей та молоді. Вихованець Сергія юний музикант Іванко зворушливо та вміло грав на цимбалах, а учасники заходу підспівували йому: «Ой, у лузі червона калина…». Знаний у колі етнографів кобзар, лірник та дослідник українських традицій Олександр Гончаренко виконав низку прадавніх пісень під старовинний музичний інструмент – ліру. Окрім виконання пісень, він постійно тримав зв’язок зі слухачами, розповідав історію повернення до життя свого інструменту, цікаві випадки із власного досвіду та ділився історіями відродження старовинних пісень. Олександр Гончаренко співпрацює з Національним музеєм народної архітектури та побуту у Пирогові. Він був приємно вражений експонатами музейної кімнати та атмосферою, в якій проходила творча зустріч.
На завершення заходу господиня музею Надія Васянович частувала усіх смачним сиром власного виробництва та іншими смаколиками. Усі присутні залишали музей у піднесеному настрої, адже отримали неабияке задоволення від спілкування та виступів, а також духовно збагатилися.
Володимир Кайдалов

Прокрутити вгору