У Новій Боровій відкрили Алею
вшанування Героїв-Захисників України

Першого жовтня у День Покрови Пресвятої Богородиці та з нагоди Дня захисників і захисниць України у Новій Боровій відбулося відкриття Алеї вшанування пам’яті загиблих Героїв-Захисників України, які проживали на території громади.
Алею облаштували у центрі селища. Встановили 38 пам’ятних портретів зі світлинами загиблих Героїв, які віддали життя за Україну в російсько-українській війні з 2014 року.
У заході взяли участь очільники та працівники Новоборівської селищної ради, представники установ і організацій, депутати громади, народний депутат України, військовослужбовці, рідні та близькі Героїв, жителі громади.


Із промовами перед присутніми виступили селищний голова Григорій Рудюк, Наталія Кос – мама загиблого Героя Владислава Яценка, депутат Верховної Ради України Арсеній Пушкаренко, священники різних релігійних конфесій, серед них – військовий капелан Руслан Бех.
Зокрема, селищний голова Григорій Рудюк сказав: «Наші Герої стали до лав Збройних сил України, щоб захистити свій народ, своїх рідних і близьких, щоб захистити від ворога державу Україну.
Пам’ять про тих, хто загинув у боях за Україну, ми збережемо і передамо своїм нащадкам. Вічна слава Героям! Слава Україні!».


На відкритті Алеї назвали імена кожного загиблого Воїна. Їх вшанували хвилиною мовчання. Військовослужбовці з автоматів дали залп у пам’ять про полеглих Захисників.
Під час заходу представники духовенства різних конфесій помолилися за упокій загиблих Героїв та освятили Алею, а учасники зібрання поклали квіти до пам’ятних фотопортретів.
Після офіційної церемонії відкриття Алеї вшанування Героїв-Захисників України у приміщенні Новоборівського Центру культури і дозвілля відбулася літературно-музична композиція (концерт-реквієм), присвячена Дню захисника і захисниці України. Народний депутат України Арсеній Пушкаренко та селищний голова Григорій Рудюк вручили родині загиблого Героя Олега Миколайовича Твардовського орден «За мужність» ІІІ ступеня, якого він удостоєний посмертно.

Під час спілкування із родинами загиблих ми зрозуміли, що вони вдячні усім причетним і організаторам створення такого меморіалу пам’яті. Вони цінують ці зусилля і розуміють важливість такої праці. Але для них перебувати на подібних заходах боляче, бо ще свіжі рани, ще гострий біль у серцях, очі наповнюються сльозами. Вони усвідомлюють і підтримують те, що вшанування пам’яті загиблих їхніх дітей і рідних має бути, щоб усі пам’ятали ціну нашої свободи, якою кров’ю ми, українці, виборюємо право жити на своїй землі, розмовляти рідною мовою і вільно будувати плани на майбутнє.

Збереження пам’яті про загиблих захисників – наш святий обов’язок. Подібні меморіальні алеї і заходи – нагадування кожному про те, якою великою ціною здобувається наша Перемога. Лише єдність, громадянська свідомість і постійна підтримка Збройних сил України всіма можливими способами допоможуть здолати ворога і побудувати мирну країну для нас і наших дітей.

Підготувала Світлана Федоренко

Прокрутити вгору