В Іршанську зібрали 1011 підписів
за перехід релігійної громади до ПЦУ

Попередньо ми інформували читачів про те, що в Іршанську ініціативна група церковної громади храму Святої Покрови Української православної церкви (МП) виступила з пропозицією перейти до Православної церкви України. Спочатку 18 березня відбулися збори громади, де переважна більшість присутніх підтримала ініціативу активістів. Потім уже 2 квітня на майдані біля Покровського храму відбулися попередньо широко анонсовані збори релігійної громади.
У них узяли участь понад тисячу учасників та учасниць. Серед духовенства були представники і УПЦ (МП), і ПЦУ.


Зібрання відбулося загалом мирно, хоча емоційна напруга відчувалася з обох опонуючих сторін.
За три години під час цих зборів було зібрано 1011 підписів за перехід релігійної громади до ПЦУ і лише один голос проти. А також була підписана Угода про те, що священник УПЦ о. Василій передасть 8 квітня ключі від самого храму та інших церковних будівель ревізійній комісії парафіяльної громади ПЦУ.


Під час зборів були присутні поліцейські, які забезпечували правопорядок.
Речниця Нацполіції у Житомирській області Алла Ващенко проінформувала журналістів «Прапора» щодо деяких інцидентів, що сталися під час згаданих зборів: «Правоохоронці припиняли всі спроби фізичного протистояння під час заходу. Проте до поліції надійшло кілька повідомлень щодо протиправних дій, у тому числі нанесення удару по голові 12-річному хлопчику. Розпочато кримінальне провадження. Станом на 5 квітня повідомлено про підозру за ст. 296 Кримінального кодексу України», – сказала вона.


А 4 квітня іршанські активісти на чолі з головою парафіяльної ради Віктором Рудницьким були з офіційним візитом у керуючого Житомирсько-Овруцькою єпархією Православної Церкви України Паїсія у приміщенні єпархіального управління.


На офіційній сторінці владики Паїсія зазначено: «Віряни на загальних зборах одноголосно прийняли рішення послідувати Томосу про автокефалію та увійти до Помісної Православної Церкви України. Московські священники відмовилися підтримувати своїх парафіян у виборі, тому залишилися і надалі в російській церкві.


Після подання прохання представниками релігійних громад про прийняття їх до ПЦУ, були вручені посвідчення та укази, а також укази про призначення нових настоятелів на парафії».
Іршанськ став відомим широкому загалу і в Україні, і за її межами. Ми слідкуємо за перебігом подій. Будемо повідомляти читачам про те, як далі складеться історія переходу іршанської православної релігійної громади до ПЦУ.
Підготувала Надія Панченко
Використано фото – Ольги Гулідової

Прокрутити вгору