В Іршанську з’явився новий патріотичний мурал

Незважаючи на російсько-українську війну, військовий стан у нашій державі, українці творять та продовжують надихати один одного витворами мистецтва. В Україні й нашому краї зокрема, набирає обертів сучасне вуличне образотворче мистецтво, що спрямоване на надання краси будинкам. Називають цей декоративний живопис по-різному: одні – монументальним живописом, інші – муралом, а хтось – стінописом.

Нещодавно на одній із будівель селища гірників Іршанська з’явився новий стінопис. Символічно, що він присвячений генію українського народу Тарасові Шевченку та розміщений на однойменній вулиці. Автором нового артоб’єкту є відомий на Житомирщині художник Павло Гусєв. Укотре його пензель прикрасив стіну будинку малюнком у національно-патріотичному стилі. В основі муралу – портрет Тараса Шевченка й відомі цитати з його творів.

Майстер говорить, що на виготовлення ескізу та створення картини він витратив майже тиждень. Нагадаємо, що в Іршанську художник намалював уже п’ять муралів: «Леся Україна з FGM-148 Javelin», «Мавка і Лукаш», «Мальви», «Соняшникове поле», «Вільна серед вільних». Мурал «Тарас Шевченко», що тепер прикрашає одну з головних вулиць селища, став шостим. Усі стінописи вражають своєю патріотичною направленістю, яскравістю та легким сприйняттям.

Мурали Павла Гусєва поки що розміщені у населених пунктах Житомирської області. Окрім Іршанська, роботи майстра оздоблюють будівлі у селищах Хорошів та Нова Борова, селах Іршанської територіальної громади – Стариках, Меленях, Ковалях, а також у селі Хотинівка Коростенської міської територіальної громади та селі Луки Малинської міської територіальної громади. І також нещодавно на стіні фоє Музею коштовного і декоративного каміння у Хорошеві з’явилася його робота «Казкова печера». Загалом Павло Гусєв створив уже понад 20 монументальних експозицій. За цю красу йому вдячні жителі громад.

На запитання, для чого він створює стінописи, художник відповів: «Можливо, мої роботи когось підтримають або ж надихатимуть у цей складний для України час. Із точки зору професійного підходу, то масштабна робота виглядає грандіозніше й цікавіше, порівняно із малим форматом. Дрібні деталі у збільшеному вигляді значно легше зобразити, ніж на меншому розмірі полотна чи аркуші паперу».
Нагадаємо, що на території України монументальне мистецтво відоме з давніх часів. Починаючи з 16 століття в настінному розписі вже виразно почали виявлятися риси національної самобутності українського народу (Онуфріївська церква в селі Лаврове та церква Святого духа в селі Потеличі на Львівщині).

Олександр Голяченко,
селище Іршанськ

Прокрутити вгору