Як працюють служби порятунку в умовах воєнного стану

Служба рятувальників у штатному режимі працює 24 години на добу, сім днів на тиждень. Тож із введенням воєнного стану в їхньому графіку мало що змінилося.
На території Хорошівської, Новоборівської та Іршанської громад несуть свою службу підрозділи рятувальників. У Хорошеві це 22-га державна пожежно-рятувальна частина 1-го державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Житомирській області, яку очолює Микола Пархомчук. В Іршанську – це 28-ма державна пожежно-рятувальна частина 3-го державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Житомирській області, начальником якої є Павло Сологуб. А в Новоборівській громаді це комунальний заклад селищної ради – Новоборівська місцева пожежна охорона, яку очолює Олег Журавський. Усі три підрозділи обслуговують закріплені райони виїзду, які межують між собою. Вони надають один одному допомогу в складних випадках.


Завжди найголовніше на порядку денному рятувальників – питання готовності сил і засобів до реагування на сезонні виклики. У нашій місцевості, наприклад, у теплу пору року найбільша біда – це підпали сухої трави безвідповідальними громадянами, що спостерігалось і цьогоріч, та необережне поводження на воді під час купання.


У холодну пору – найчастіше доводиться виїжджати на пожежі, які трапляються через несправність пічного опалення або проблеми з електропроводкою, а також на порятунок людей, які провалюються на льоду.
Внесло корективи в роботу особових складів підрозділів ДСНС розташування Пунктів незламності в приміщеннях цих рятувальних підрозділів. Вони на сьогодні забезпечені усім необхідним: генераторами, вільним інтернетом, альтернативними джерелами обігріву, питною і технічною водою. У випадку відключення електропостачання чи інших надзвичайних ситуацій будь-хто із мешканців громад чи інші люди можуть тут отримати всі необхідні послуги та перебути складний час, погрітися і випити гарячого чаю тощо.
Як і завжди, наші рятувальники активно проводять інформаційну профілактичну роботу з дітьми та дорослим населенням у рамках акції «Запобігти. Врятувати. Допомогти» та поза нею. Вони нагадують правила пожежної безпеки, наголошують на недопущенні випадків виникнення пожеж через необережне поводження з вогнем у побуті та як допомогти собі і ближньому в різних надзвичайних ситуаціях.


У сучасних умовах дуже важливим є ознайомлення саме дітей з алгоритмом дій при виявленні підозрілих предметів на вулиці. Рятувальники пояснюють, що в такій ситуації необхідно попередити дорослих, а головне – в жодному разі не чіпати знахідку. ДСНС-ники наголошують, що територія України місцями усіяна боєприпасами – ще з часів другої світової війни, а зараз, на жаль, додалися й сучасні. Навіть на таких більш-менш безпечних територіях, як у нас, ніхто не застрахований від того, що й тут можуть бути вибухонебезпечні предмети, навіть саморобні. Треба про це пам’ятати та дотримуватися правил безпечної поведінки.
Нині в умовах війни та ворожих обстрілів, коли страждає система енергопостачання і відбуваються аварійні відключення, люди часто використовують генератори. Але щоб генератор не наробив біди, рятувальники інформують жителів громад, підприємців про основні правила безпеки під час його використання та закликають неухильно їх дотримуватися.


Усі знають про прильоти ракет, які не оминули і нашу територію. Рятувальники із Хорошева брали участь у ліквідації їхніх наслідків. Звісно, що була необхідність засвоїти нові алгоритми роботи, і вони із цим справились.
Начальник Хорошівського відділення ДСНС Микола Пархомчук розповів:Упродовж березня-травня 2022 року на території сіл Копанівка та Катеринівка Хорошівської територіальної громади, а також сіл Ісаківка та Гута-Гацьківська Новоборівської територіальної громади наші співробітники 22-ої державної пожежно-рятувальної частини ідентифікували чотири ракети повітря-повітря Р-27 та Р-77. Ці знахідки були знешкоджені на місцях знаходження піротехнічним підрозділом Головного управління ДСНС України у Житомирській області.


Хорошівська та Іршанська селищні ради беруть участь у Проєкті USAID «ГОВЕРЛА» («Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування»). У його рамках ці ради передали державним рятувальним підрозділам у своїх громадах набори рятувальних інструментів із зарядним акумулятором, спеціальні костюми пожежного, подовжувачі, світлодіодні акумулятори тощо.
Як бачимо, рятувальна служба працює, а кожен із нас має робити все можливе, аби у них було менше роботи.


Підготувала Надія Панченко

На фото №1: колектив рятувальників Новоборівської МПО.
На фото №2: колективи рятувальників державних підрозділів із Хорошева та Іршанська, а також ветерани служби, 2019 р.

Прокрутити вгору