Завітайте до бібліотеки!

Всеукраїнський день бібліотек відзначається в Україні щорічно 30 вересня вже понад п’ятнадцять років. Сучасна бібліотека поєднує в собі освіту та інформування, надаючи доступ до свого фонду, та, окрім цього, відкриває електронний ресурс для читачів. Її функції стають значно ширшими, адже там відбуваються виставки, конференції, брифінги та творчі вечори…
Попри розвиток електронних сервісів, люди продовжують любити паперові книги та відвідувати бібліотеки. У них панує особлива «книжкова» атмосфера, яка об’єднує однодумців.
Ми поспілкувалися з працівниками бібліотечних установ Хорошівської та Новоборівської громад і поставили їм декілька запитань щодо роботи закладів у сучасних умовах, а вони нам відповіли.

Микола Зубрицький, директор Хорошівської бібліотеки, повідомив:

  • Хорошівська бібліотека має 13 філіалів сільських бібліотек і дитячу бібліотеку Хорошева. Кількість працівників по філіях – 13. Бібліотечних працівників Хорошівської бібліотеки і дитячої бібліотеки – 14. Усі старанно виконують свої посадові обов’язки: обслуговують користувачів, оформляють книжкові виставки, перегляди літератури, проводять масові заходи, співпрацюють із навчальними закладами, з будинком культури, творчими спілками, громадськими організаціями, активними громадянами.
    Виклики перед бібліотекарями стоять різні. Але найскладнішим стала епідемія COVID – 19. Не менш болючим є питання інформатизації бібліотек. Усі нашу бібліотеки-філії потребують комп’ютерної техніки та підключення до швидкісного інтернету.
    Останнім часом ми отримали значну партію нових книг. Це дало можливість оформити нові та поповнити існуючі книжкові виставки, а також підвищити зацікавленість наших відвідувачів.
    Про нові надходження та про масові заходи, які проводять наші працівники, ми постійно інформуємо наших читачів на спеціальній сторінці в мережі «Фейсбук».
    Карантин, звичайно, вніс зміни в роботу наших закладів. Бібліотечні працівники пройшли відповідні онлайн-курси. Ми створили постійно діючий куточок «У протистоянні з коронавірусом», де розміщується різноманітна інформація щодо боротьби з пандемією.
    Сьогодні наш користувач читає книги з психології, філософії, історії, педагогіки, виховання дитини. Читають твори зарубіжних класиків, сучасних українських письменників. Люди пенсійного віку звертаються за періодикою. Читають газети «Прапор», «Житомирщину», «Експрес», «Эхо», «Суботу», «Порадницю». Журнали «Жінка», «Дім, сад, город», «1000 секретов», «Добра кухня» та інші.
    Багато старших читачів надають перевагу українській новітній літературі. Найчастіше запитують В. Лиса, А. Кокотюху, Р. Іваничука, В. Шкляра, а також цікавляться творами зарубіжних авторів.
    Із електронною книгою наші користувачі, як вони говорять, «не дуже дружать». Переважна більшість хоче читати «живу книгу», яку можна відчути та побачити. На жаль, не всі сьогодні можуть собі дозволити купити комп’ютер.
    Складнощі професії бібліотекаря полягають у тому, що на даний час неможливо забезпечити усі запити користувачів книгою, відповідними періодичними виданнями, сучасним обладнанням.
    Радощі ж у тому, – що ми працюємо з відвідувачами, наживо спілкуємося з ними, спільно проводимо різноманітні заходи, а це дарує задоволення.

Наталія Ткачук, заступниця директора з питань обслуговування дітей Хорошівської бібліотеки для дітей, розповіла:

  • Наша бібліотека має два відділи. Молодший абонемент – для читачів до 4 класу (ця ж кімната слугує нам читальним залом) та старший абонемент – для читачів 5-9 класів. Працюють у нас три фахівчині.
    Робота в період карантину для всіх стала викликом: потрібно освоювати нові вміння, по-новому ставитись до своєї роботи. Це непросто, але час не стоїть на місці, і нам доводиться освоювати нові ґаджети.
    Молодшим читачам дуже полюбились комікси, старші читачі люблять фантастику і пригоди. Шкільні програмні твори теж користуються чималим попитом.
    Електронні книги – це, звісно, добре. Але, на мою думку, ґаджети не замінять книг. Ті, хто виріс на книгах, не зможе проміняти їх на телефон, планшет чи ноутбук. Це особливе відчуття, коли гортаєш нове видання, – не зрівняти ні з чим.
    Наші радощі – це завжди гамірні приміщення бібліотеки, цікаві масові заходи, безліч позитивних емоцій. Малі читачі непосидючі, безпосередні, і разом із ними ми почуваємось молодшими, надихаємося на нові звершення. Складнощі в роботі – це насамперед карантинні заборони, що значно ускладнюють нашу роботу, вимагають нових умінь. І що може бути кращим за живе спілкування?

Віра Талько, директорка комунального закладу «Новоборівська публічна бібліотека», зауважила:

  • Новоборівська публічна бібліотека створена у 2019 році. До складу комунального закладу увійшло 5 бібліотек. Основною є Новоборівська бібліотека та 4 бібліотеки-філії: Кропивнянська, Небізька, Фасівська та Ягодинська.
    Понад 50 років бібліотечній справі присвятила працівниця Фасівської бібліотеки-філії Віра Олександрівна Турчин. Вона постійно навчається та вдосконалює свої професійні навички.
    У наших закладах відвідувачі мають змогу не тільки взяти книгу чи періодичні видання у тимчасове користування, а й зустрітися з друзями (маємо затишний куточок для спілкування), скористатися безкоштовним Wi-Fi доступом до інтернету, за потреби зробити роздруківку та копіювання потрібних документів, пограти в настільні ігри, взяти участь у майстер-класах та інших заходах.
    Бібліотекарі нашого закладу допомагають користувачам в отриманні знань з комп’ютерної грамотності. З моменту старту Національної освітньої платформи з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта» наші працівники пройшли навчання та тестування з цифрових навичок. Ми можемо допомогти мешканцям із оплатою комунальних послуг через інтернет, надати консультацію щодо створення електронної пошти та особистого кабінету, допомогти завантажити та користуватися додатками для безкоштовних дзвінків та повідомлень.
    Карантин вніс свої корективи в роботу бібліотечних закладів. Спочатку ми займались внутрішньою роботою – переведенням бібліотечного фонду з системи ББК на УДК та упорядкування каталогів. Одночасно в соціальних мережах розгорнули широку інформаційну підтримку для всіх користувачів бібліотеки щодо життя на карантині. Для них готували онлайн-огляди цікавих книг, нової літератури, проводили різноманітні онлайн-вікторини та відеопрезентації. Попри те, що в сучасному світі з’явилося багато різних джерел інформації, книга лишається одним з основних. Її не потрібно підзаряджати, вона завжди поруч, допоможе, розрадить та підійме настрій.
    Сьогоднішній користувач надає перевагу книгам сучасних українських авторів, книгам науково-популярної спрямованості. Великим попитом користуються періодичні видання як для дорослого користувача, так і для дітей.
    Нині працювати в бібліотеці важко, але цікаво. Перш за все ми любимо своїх користувачів. Ласкаво просимо до нашої бібліотеки.

Всеукраїнський день бібліотек — прекрасний привід завітати до бібліотеки свого селища чи села й дізнатися, які новинки з’явилися у фонді. Або сходити з дитиною та взяти улюблену книгу з вашого дитинства. А ще краще – просто провести вільний вечір за читанням. Адже читати не шкідливо, шкідливо не читати.
Підготувала Ірина Сівінська

Прокрутити вгору