Інформаційний супротив. 371-й день

Сьогоднішній іменинник, 200-літній французький письменник і філософ Ернест РЕНАН у своїй знаменитій праці «Що таке нація» дає цікаві й, на диво, актуальні поради суспільству воюючої України.

Багато тез корисні й для вічних перекотиполе-космополітів, що випадково пробилися до влади і тих, хто прибився до цих владців, але які й досі вважають нашу культуру, мову та історію «малими й непотрібними»?!

«…Культ предків – найвідповідальніших з усіх: предки зробили нас такими, якими ми є тепер. Героїчне минуле, великі люди, слава (але справедлива) – ось головний капітал, на якому ґрунтується національна ідея. Мати спільну славу в минулому, спільні бажання в майбутньому, здійснити разом великі вчинки, бажати їх і в майбутньому – ось головні умови для того, щоб бути народом.

Люблять відповідно до жертв, на які згодилися, відповідно до лиха, якого довелося зазнати. Люблять той дім, який будували і тепер переносять. Спартанська пісня:

«МИ те, чим ВИ БУЛИ; МИ БУДЕМО тим, чим ВИ Є ТЕПЕР» – це за своєю простотою найкращий гімн для кожної вітчизни.

Таким чином, нація – це велика солідарність, утворена почуттям жертв, які вже принесено й які є намір принести в майбутньому.

Нація вимагає минулого, але в сучасності вона резюмується цілком конкретним фактором: це ясно висловлене бажання продовжувати спільне життя.

Існування нації – це (якщо можна так висловитися) ЩОДЕННИЙ ПЛЕБІСЦИТ, як існування особи – вічне стверджування життя».

(Переклад з французької Миколи Залізняка)

Тож вивчаємо світову філософську спадщину!

Шануємо нашу історію, культуру і національних героїв!

Микола Томенко28 лютого 2023 р.

Підготував О.Голяченко

Прокрутити вгору