Інформаційний супротив. 458-й день

Піонери, культ Леніна, Сталіна та суперпопулярність Чебурашки — це не спогади людей старшого віку, це реалії дітей росії та територій України, які перебувають під тимчасовою окупацією.

У квітні 2023 року президент країни-агресорки путін заявив, що потрібно відродити піонерію саме з цією назвою. Система російської освіти повертається на рейки постійної муштри та добровільно-примусової участі в різних організаціях на радянський манір. Але таке нав’язування молоді радянських символів і штампів з’явилося не сьогодні — і в самій росії, і на загарбаних територіях Донеччини, Луганщини й анексованого Криму вже дев’ять років поширюють міфи про щасливе минуле у складі Радянського Союзу під головуванням росії, створюють «військово-патріотичні» табори і, звісно, показують фільми з очищеними від пилу радянськими персонажами.

Чому російська влада обрала за взірець радянську «роботу з молоддю», яка цю епоху не застала і не може ностальгувати за цим часом? Можливо, так легше маніпулювати батьками цих дітей і доносити до них потрібні наративи; або ж це просто забаганка російського президента, який у сімдесят років вирішив повернутися в дитинство.
Детектор медіа
Підготував О.Голяченко

Прокрутити вгору