Обережно! Ворожа пропаганда!

Ми, живучи в Україні, не завжди навіть зауважували те, наскільки ми вільні у висловлюваннях і що у нас кожен і кожна можуть вільно обирати джерела інформації, з яких черпають новини.

На росії ж, навпаки, у людей ці можливості дуже обмежені. Переважна більшість жителів  «підсіла» на «зомбоящик» і довіряє всьому, що несе роспропаганда. І так відбувається вже давно. Люди втратили здатність критично мислити, вони звикли бездумно сприймати інформацію своїх пропагандистських каналів і довіряти їй. Свідомим українцям здається неможливим, що люди «за поребриком» абсолютно не сприймають іншої думки, яка відрізняється від тієї, що вони чують з росТV.

 Російська пропагандистська машина використовує своїх “журналістів” у війні. Спецслужби контролюють кожен випуск новин в росії та режисують кожен сюжет, який стосується війни. Відтак, і всіх, хто не проживає на росії, але користується їхніми джерелами інформації, вони  можуть використати в російській пропаганді, навіть без відома цих людей.

Тому, аби не потрапити в пастку їхньої пропагандистської павутини, обов’язково відпишіться від усіх російських видань, соцмереж, телеграм-каналів та «журналістів».

Іноді дехто каже, що слухає чи читає російські інформаційні канали «щоб знати, що вони у себе кажуть». Але ви можете цього не помічати, що вони створюють для вас інформаційний шум, який формує вашу інформаційну картинку та впливає на світогляд. Тому, всі російські ютуб-канали, телеграм-пабліки та інші джерела пропаганди мають зникнути з вашого простору.

Російські “журналісти” просто так не з’являються в зоні бойових дій. Один із прикладів наводить інтернетресурс https://sprotyv.mod.gov.ua/. Мова тут іде про артобстріл зупинки транспорту «Донецькгірмаш» у Донецьку 22 січня 2015 року. Російські війська цинічно вбили 15 людей на зупинці громадського транспорту, аби в цьому звинуватити Україну. Відразу після обстрілу на місці з’явилися російські пропагандисти, які відразу звинуватили в обстрілі наші війська. Хоч і жодної зброї, яка могла досягнути Донецька і нанести таку шкоду в українських військ не було.

І сьогодні поява знімальної групи російських телеканалів так само є ознакою ймовірних провокацій з жертвами серед мирного населення.

Російська пропаганда – це культ брехні, яка побудована на емоціях і не полюбляє фактів.

Московити роками створювали міф вітчизняної війни, який переріс в головну ідею існування рф. “Священну війну” москва продає власному народу задля досягнення власних цілей.

Саме аби розпалити війну, кремлю необхідна армія пропагандистів, які несуть брехню у світ, доказуючи пересічному росіянину, що війна була необхідною. Сама пропаганда побудована на емоціях, де фактаж займає другорядне місце.

Російська пропаганда сформулювала головні догмати:

  • СРСР перемогла фашизм та нацизм, а отже врятувала світ;
  • росія є правонаступницею СРСР;
  • росія, як правонаступниця країни-переможця є богообраною нацією;
  • всі, хто був в СРСР, мають любити росію, російську мову, сумувати за часами СРСР, бути разом з росією навічно бо їх зв’язує спільна перемога над нацизмом;
  • хто не любить – той сам нацист, зло і таке інше;
  • всі, хто вибрав не росію а, наприклад, ЄС, піддались впливу колективного заходу;
  • історична роль росії – цей захід перемогти, а ці дурні думки про ЄС і НАТО – повибивати з голів молодших братських народів;
  • для вибивання зла всі методи добрі, адже доброта рф не ставиться під сумнів. Вони ж “богообрані”.

В такій парадигмі догматів фактам немає місця, головне тут – емоції, які лягають в структуру таких суджень. Тому кремлівські брехуни на весь світ щодня заявляють, що  це Україна “напала” на рф, адже заперечила право рф на розширення територій. Тому, зараз “світова війна”, адже світ підтримав Україну замість вдячності москві. 

Сьогодні вже пропаганда перетворила “спеціальну воєнну операцію” у “захисну війну”, де вже Україна напала на рф, і їй доводиться захищатись. Про повномасштабне вторгнення колаборанти не говорять, адже рф нібито була тут завжди, поки Україна не напала. 

Аби користуватися перевіреною інформацією, не потрапляти в пастку російської брехні, довіряйте лише офіційним державним каналам України:

Публікація підготовлена в рамках проєкту «Разом Краще» (Співпраця місцевих ЗМІ та громадських організацій для взаємного зміцнення, протидії фейкам та пандеміям), що здійснюється ГО «Інститут Креативних Інновацій» у партнерстві з Асоціацією професійних журналістів та рекламістів Житомирщини, Регіональним Партнерством громадських організацій та ініціатив «Громадський Ресурс Полісся» в рамках програми «Зміцнення регіональних зв’язків та обміну перехідними процесами у ширшому чорноморському регіоні» Чорноморського фонду регіонального співробітництва за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Підготувала Світлана Федоренко.

Використані матеріали  інтернетресурсів: https://infolight.in.ua/

https://sprotyv.mod.gov.ua/  https://stopfake.kz/ https://www.aup.com.ua/  https://ms.detector.media/

Прокрутити вгору