Сколобівські волонтерки понад два роки виготовляють маскувальні сітки для ЗСУ

У Хорошівській громаді є об’єднання небайдужих людей, які роблять усе можливе, щоб підтримати військових, допомогти їм вибороти Перемогу в цій тяжкій війні з агресором.
Дуже наполегливо й на постійній основі працюють команди волонтерів і волонтерок у Хорошеві, в Рижанах, у Суховолі, в інших населених пунктах. Сьогодні хочемо розповісти про невтомних активістів та активісток із Сколобова.

Тут розпочали виготовляти маскувальні сітки для Збройних сил України одразу з початком повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну. Організаторками процесу стали Майя Прут – депутатка Хорошівської селищної ради і завідуюча місцевим фельдшерським пунктом та Аліна Іващенко – завідуюча бібліотекою у Сколобові. Упродовж усього часу в процесі виготовлення сіток узяли участь близько 30-ти волонтерок. Лише останній місяць четверо жінок, які стоять на обліку в центрі зайнятості, отримують відшкодування за цю працю як за громадські роботи.
Спочатку купували за власні кошти основу для сіток. Було, що з матеріалом допоміг меценат Іван Прокопчук. Але здебільшого приносили самі, а також інші мешканці села старі речі підходящих кольорів, їх різали і з того матеріалу плели. Потім змінився і спосіб виготовлення сіток, і матеріали.

Зараз жінки, які весь час працюють над виготовленням сіток, уже справжні майстрині. А матеріал вони знаходять теж більш якісний. Це спеціальна тканина потрібних кольорів, яка і призначена для виготовлення маскувальних сіток. Її треба розрізати на полоски, які потім заплітаються у сітку. Домовилися із одним із підприємств у Пулинах, і там цілий рулон матеріалу їм розрізають на спеціальному обладнанні. А потім уже кипить робота з плетіння та зшивання фрагментів. У всьому їх підтримують староста Микола Лисюк та працівниця старостату Галина М’янівська.

Майя Прут розповідає: «За приблизними підрахунками, наприклад, у 2023 році ми виготовили 2400 квадратних метрів, а за перший квартал 2024 року – вже 636 квадратних метрів сіток. Нам активно допомагають у зборі коштів наша землячка Інна Агапова, педагогічний колектив Сколобівської гімназії та інші добрі люди, за що ми їм дуже вдячні».
Окрім виготовлення сіток, сколобівські волонтерки ще плетуть кружки з різних матеріалів, які військові використовують в облаштуванні місць для сидіння – наприклад, в автомобілях, у бліндажах, в окопах. А ще виготовляли окопні свічки.
Тобто, люди роблять усе, що в їхніх силах, аби підтримати захисників. А ми їм дякуємо за таку потрібну працю і зичимо міцного здоров’я.
Надія Панченко

Прокрутити вгору