У Хорошеві православна
релігійна громада УПЦ (МП)
перейшла до ПЦУ

У неділю 7 травня в Хорошеві відбулася історична подія – на загальних зборах, що відбулися на центральній площі селища, понад 750 вірян проголосували за перехід до Православної церкви України.
Як і було попередньо оголошено, рівно о 15-й годині розпочалися збори. Їх відкрили і вели представники ініціативної групи з підготовки загальних зборів православної релігійної громади Хорошева Оксана Бурмака та Сергій Сіваченко.
Вони пояснили мету зібрання, озвучили порядок денний. Від громадян виступили Віктор Рудницький – уродженець і колишній житель селища, а нині житель Іршанська і голова релігійної громади Іршанської церкви Покрови Богородиці, офіцер запасу Збройних сил України, учасник бойових дій. Він наголосив на необхідності переходу релігійної громади під юрисдикцію ПЦУ, бо єдина помісна церква в Україні – одна з основних умов незалежності держави.


Його думку підтримав житель селища, ветеран галузі сільського господарства Іван Домальчук, який просто розповів про основні моменти з історії поневолення України росією упродовж багатьох віків. Людмила Горковчук, краєзнавиця, розповіла про те, що храми, які були на території громади, упродовж певного часу у 18-му столітті перебували в унійному підпорядкуванні (тобто, були в сучасному розумінні греко-католицькими). Пізніше ці церкви були примусово переведені, після приєднання нашого краю до російської імперії, у підпорядкування російської синодальної церкви.
Збори провели за чітко розробленим планом, із дотриманням усіх юридичних процедур.
Після одноголосного прийняття зборами рішень щодо кожного пункту порядку денного, ведучі оголосили про офіційний перехід релігійної громади під юрисдикцію Православної церкви України на чолі з митрополитом Епіфанієм.
Головою парафіяльної ради релігійної громади обрали Оксану Бурмаку. Заступницею голови – Лесю Кривець, секретарем – Марію Опанасюк.


Збори також обрали ревізійну комісію у складі Сергія Сіваченка, Івана Домальчука та Івана Шевчука.
Після зборів переважна більшість учасників вирушила до Свято-Михайлівської церкви. Там їх зустріли прихожани, які не розділяли рішення зборів і намагалися не пустити своїх співгромадян до храму. Настоятеля храму серед них не було. Ворота були зачинені, церква теж на замку. Проте за якийсь час, після словесних перепалок, спорів, намагання опонентів щось один одному довести, учасникам зібрання вдалося зняти половину воріт із завісів. Люди пройшли до храму. Довелося замки на будівлі храму зрізати болгаркою. Поки працювали із замками, перед присутніми виступили священники ПЦУ: о. Андрій Суп, благочинний о. Петро Андрусяк, о. Віктор Опанасюк.
Коли відчинили двері – до храму зайшла ревізійна комісія і священники. Виявили, що не вистачає церковного майна – євхаристійного набору для звершення літургії та інших предметів для богослужіння.


Потім зайшли віряни. Церква була заповнена, чимало людей ще було й на подвір’ї храму.
П’ять священників ПЦУ Хорошівського благочиння разом із людьми звершили молебінь, який очолив благочинний округу протоієрей Петро Андрусяк. У храмі вперше звучала молитва українською мовою. Подякували Господу за всі Його благодіяння, помолились за Україну, її захисників і всіх людей, пом’янули загиблих Героїв. Усі разом заспівали Державний Гімн України.
Упродовж усього часу на події були присутні працівники поліції та екстреної медичної допомоги.
Наступного дня, 8 травня, уповноважені представники релігійної громади: Оксана Бурмака, Сергій Сіваченко, Леся Кривець, Марія Опанасюк та протоієрей Віктор Опанасюк – побували в єпархіальному управлінні Житомирсько-Овруцької єпархії, де зустрілися із єпископом Паїсієм.
Вони подали прохання про прийняття релігійної громади до ПЦУ. Відбулася офіційна перереєстрація в Релігійну громаду Архистратига Божого Михаїла Житомирсько-Овруцької єпархії ПЦУ смт Хорошів. Єпископ вручив їм посвідчення та указ, а також призначив нового настоятеля, протоієрея Віктора Опанасюка.
Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору