Як завершили навчальний рік освітні заклади Іршанської громади та які мають плани на найближче майбутнє

У закладах загальної середньої освіти Іршанської територіальної громади навчальний рік закінчився 3 червня. Він був складним для дітей, батьків, учителів, оскільки першу половину навчального року треба було працювати в умовах пандемії, другу – в умовах воєнного стану. Освітній процес здійснювався дистанційно. Ми вже мали досвід попередніх років. В цьому році всі школи отримали широкосмуговий доступ до інтернету, а також в межах Національного проєкту «Ноутбук кожному вчителю» Міністерства освіти і науки та Міністерства цифрової трансформації, завдяки співфінансуванню з бюджету територіальної громади опорний заклад Іршанський ліцей отримав 28 ноутбуків для вчителів-предметників. Новий виклик цього року полягав у тому, що окрім дистанційного навчання потрібно було налагодити дистанційну роботу педагогів, адже частина їх через війну також опинилася в інших країнах; необхідно було оперативно знайти заміну колегам, які наразі боронять Україну.

Про підсумки навчального року в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах Іршанської селищної територіальної громади нам надали інформацію працівники відділу освіти, культури, молодіжної політики та охорони здоров’я Іршанської селищної ради.

Іршанський ліцей

Вони також повідомили, що у 2021-22 навчальному році в Іршанській громаді у трьох навчальних закладах навчався 941 учень. Базову загальну середню освіту здобули 94 учні, двоє із них завершили навчання на відмінно. Випускників 11-го класу цьогоріч 60. Із них 8 нагороджені золотими медалями, 1 – срібною. (Всі учні навчалися в Іршанському ліцеї). Усі випускники отримали свідоцтва про здобуття базової середньої освіти та повної загальної середньої освіти.

Під час канікул через воєнний стан відпочинкові та оздоровчі табори при закладах загальної середньої освіти громади працювати не будуть, бо не створені безпечні умови для перебування дітей у навчальному закладі. Укриття будуть облаштовуватися під час літніх канікул.

Меленівська гімназія

На початок 2022 року заклади дошкільної освіти громади нараховували 236 вихованців. Під час війни до дошкільного підрозділу зареєструвалося ще 4 дитини із родин внутрішньо переміщених осіб. Цьогоріч 60 випускників закладів дошкільної освіти в громаді готуються стати першокласниками. Відповідно до чинного законодавства прийом документів для зарахування завершився 31 травня, але терміни подачі заяв можуть бути продовжені. У порівнянні з минулими роками нині є нижчим відсоток подачі заяв. Не всі родини повернулися додому, а хтось і не планує повертатися до 1 вересня. А ще впливає демографічна ситуація – зменшення народжуваності.

Добринська гімназія

Від 24-го лютого заклади дошкільної освіти в Іршанській громаді не працювали. З другого травня вони відновили роботу, але в дистанційному форматі. Дошкільні підрозділи в сільській місцевості працювали в дистанційному форматі до 20-го червня.

Іршанський заклад дошкільної освіти (ЗДО) «Білочка» з 12 липня на звернення батьків відкрив очно 1 групу з короткотривалим перебуванням дітей. Облаштовано укриття з ігровою та спальною зоною та санітарною кімнатою. Дошкільні підрозділи планують відновити роботу у вересні.

Наразі тривають заходи щодо створення безпечних умов для учнів та вихованців громади. Ведеться робота по оснащенню укриттів усім необхідним.

Сподіваємося, що зусилля і влади, і працівників освіти громади будуть плідними, діти з наступного навчального року матимуть більш безпечні умови для здобуття освіти. Але найперше бажаємо усім Перемоги і миру! Хай наші діти навчаються під мирним небом, спокійно здобувають якісні знання для відбудови і розвитку України, для щасливого життя.

Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору